fredag 27 november 2009

V 48

Har under veckan läst i Micael Dahléns Nextopia, en mycket intressant bok, känns väldigt nu och behandlar dagens förväntningssamhälle och dess konsekvenser. En aspekt han tog upp var att fler val leder till mindre möjlighet till lycka, ju mer vi får välja mellan desto mindre betydelsefullt blir det.

Jag har även tittat på ett klipp på Youtube från TED-tv, www.youtube.com/watch?v=VO6XEQIsCoM Det var Barry Schwartz som talade om "The paradox of choise". Han tog upp förutsättningarna i dagens västerländska samhälle där vi har alla möjligheter till att lyckas. Frågan är om detta innebär frihet. Han tar upp problematiken att fler valmöjligheter inte automatiskt innebär frihet för individen. Fler valmöjligheter kan även leda till att känslan av att känna sig tillfreds minskar och att risken för att känna sig paralyserad ökar. Andra konsekvenser är att våra förväntingar höjs och att vi ständigt klandrar oss själva för att inte kanske ha valt rätt. För i tiden var det mesta inkarvat i sten, nu har vi en egen sten att karva in.

Kanske vill jag i min gestaltning använda mig av fingeravtryckets form. Ränderna som kallas papillarlinjer bilder ett labyrintformat mönster, kanske långsökt men till ytterformen påminner det ju även om en runsten. Fingeravtryck används ju även som ett hjälpmedel då man identifierar individer.

Fick rådet att börja göra under senaste gestaltningsseminariet och under veckan har jag testat lite olika idéer utan att känna att jag har kommit framåt med dem. Skall därför under de kommande dagarna testa min fingeravtrycks idé. Jag har en tanke om att göra ytterligare en animation. Antingen arbeta på ett liknande sätt som förra gången eller använda mig av photofiltre. Än så länge vet jag inte om tanken som jag har i mitt huvud kommer att funka i praktiken, får se vart det går.

torsdag 19 november 2009

Nytt projekt

Likabehandlingsdagen i onsdags bjöd på en hel del intressanta föreläsningar. Den jag främst fastnade för var Maria Jakobssons "Massmedierans enfaldiga stereotyper". Hennes powerpoint presentation var väldigt tankeväckande och även om jag känner mig väl medveten om problematiken så kändes det nyttigt att bli påmind om detta. Två sidor på internet kopplat till hennes arbete http://www.alltarmojligt.se/ och http://www.verkligtviktigt.se/ där skolmaterialsunderlag finns.

Har under den gångna veckan sökt inspiration till gestaltningen även på andra håll. Än så länge inget utstakad utgångspunkt. Var på poetry slam i söndags, en relativt ny erfarenhet, och slogs av vardagligheten och enkelheten i en del av dikterna som upplästes. Finurliga rim och upplägg men ändå slagkraftigt och allvarligt.

Har även tittat på lite film, Science of sleep och Welcome to the dollhouse. Science of sleep handlar om drömmar. Drömmarna kan ses som en flykt från omvärldens krav. Svårigheten att skilja mellan dröm och verklighet. Welcome to the dollhouse handlar om en utstött 12-årig tjej och de konsekvenser som uppkommer när en person inte får tillräckligt med bekräftelse och uppmärksamhet av omgivningen, kravet att behöva bli sedd. Ensamhetsproblematik med humoritisk touch.

Var även på Ulrika Ryttners utställning på Konstmuseet och fastnade för hennes teckningar och animationer. Kan tänka mig att vilja göra något liknande, lager på lager. Kanske använda mig av overheadpapper för att göra en tredimensionell installation/modell?





Är inte så sugen på att göra animtion utifrån praktisk synpunkt med tanke på den tid som lades ner på förra projektet. Funderar dock över att göra något linjeliknande, Linus på linjen med förvandling som tema, gillar slumpvis förvandling.

Har många idéer och skall försöka utveckla dem för att komma fram till vad är som jag vill utgå ifrån till tisdagens möte. Hinner inte skriva så mycket mer i nuläget då jag ska till Örebro över helgen på födelsedagsfirande.
På återseende.

söndag 8 november 2009

Val i vägen -reflektion över process och gestaltning

Känns lite tomt nu när projektet är avslutat, har varit intensiva veckor med mycket känslor, både frustration och inspiration.

Titeln på mitt projekt belyser den problematik som jag har haft under processen gång men som även ledde fram till min gestaltning. Min plats belv även en inspriationskällla till vad jag upplevde. Labyrinttankarna började gro beroende på hur jag upplevde plasten, slingrande vägar och dålig uppsikt. En känsla som jag valde att följa när jag började min gestaltningsprocess.
Blev även inspirerad av spelet "the amazing labyrint". Främst tanken med gångar och vägar som rör sig, vilket lede till att jag började tänka på att jag nog ville göra en animation, jag ville gestalta en rörelse.

Att utgå från ett spel gav mig även ny energi, jag sökte mig till det lekfulla för att undgå pressen som jag själv satte på mig själv. Det kändes uppfriskande.
Sedan kunde jag inte helt lämna min första tankar om rädlsor och mörker som jag även upplevde på min plats. Tittade på filmen "Pans labyrint" och vad jag fastande för där var att huvudrollinnehavaren genomgicik en rad prövningar under handlingen gång. På det viset utvecklades hon till en mognare och starkare individ.

Vad jag även känner karakteriserar min process är att jag inte har haft ett konkret mål från början, utan genom att testa olika idéer, och inte oroas för att göra saker i onödan, har jag tagit mig vidare. Exempelvis när jag ritat upp min modell upptäckte jag att den påminner om en figur med armar och huvud, (kanske något undermedvetet) vilket i sin tur fick mig att fundera över tankar och tankarnas krafft över individen som jag även utgick ifrån under mitt animationsarbete.
Vad jag gillade med mitt sätt att animera var att jag lekte fram den. Tillskillnad om man ritar upp en animation fick jag här istället interagera fysiskt med animationen under arbetetsgång.


Tankar om min process

Jag har tillbringat mycket tid i skulptursalen och på skolan under detta arbete. Jag känner att jag arbetar bättre där, tillskillnad om jag sitter själv hemma. Jag gillar den gemenskap och sköna klimat som uppstår när vi är där flera som arbetar. På det viset bidrar vi till det gemensamma lärandet. Har under projektet gång haft givande och spontana diskusioner med de som befunnit sig där och man har kunnat stötta och uppmuntrat varandra när det har känts tungt.

Även känslan av att ha folk i närheten när man arbetar inspirerar mig och ger mig energi. Under arbetet med min animation gillade jag att höra hur andra gick omkring, prasslade med papper och dylikt nedanför. Gestalningsseminarierna har på samma vis varit mycket givande. Har kunnat reda ut tilltrassalde tankar som uppstått under veckan tillsammans med andra, alla har varit till stor hjälp.
Didaktik

Nu, i efterhand tycker jag att detta är en uppgift som man kan genomföra i skolan. Det offentliga rummet erbjuder möjligheter för lärande. Jag har även tänkt att man exempelvis kan använda sig av skolgården med tanke på den tidsbrist som ofte förekommer i skolan. De skolgårdar jag har upplevt består till största delen av en aslfalterad plan, så det finns många möjligheter till potentiella icke-platser.

Att använda lek i kreativt skapande är en givande kombination och ett sätt att komma ifrån press och krav vilket jag även tror är viktigt att använda sig av i skolan, även hos äldre elever. Inspirationskällor behöver heller inte vara avancerade verk av konstnärer utan vardagliga ting som gamla spel.
Känner att jag under dessa tre treminer på HDK har börjat förståt essensen och det viktiga med processbaserat lärande. Jag är tacksam att ha kommit till denna insikt under min tid här. Processbaserat lärande leder till att elver får möjlighet att utveckla sin identitet och lära känna sig själva. Ett lärande som ger insikt, där kvaliteten är viktigare än kvantitet och helhet är viktigare än detaljerade resultat.

Min animation: