Nu återstår ljudpåläggning, som sagt ska jag försöka få fram ett dynamsikt ljud, något som förstärker känslan i min animation. J i min grupp gav mig tips på ett gratisprogram där man kan mixa ljud, som heter Audacity, ska kolla upp det. Sedan ska jag fortsätta fundera på hur många sekvenser jag vill ha i filmen. Kanske får jag kill my darligns lite grann, less is more ibland.
lördag 19 december 2009
v 51
söndag 13 december 2009
v 50
tisdag 8 december 2009
fredag 4 december 2009
v. 49
fredag 27 november 2009
V 48
Jag har även tittat på ett klipp på Youtube från TED-tv, www.youtube.com/watch?v=VO6XEQIsCoM Det var Barry Schwartz som talade om "The paradox of choise". Han tog upp förutsättningarna i dagens västerländska samhälle där vi har alla möjligheter till att lyckas. Frågan är om detta innebär frihet. Han tar upp problematiken att fler valmöjligheter inte automatiskt innebär frihet för individen. Fler valmöjligheter kan även leda till att känslan av att känna sig tillfreds minskar och att risken för att känna sig paralyserad ökar. Andra konsekvenser är att våra förväntingar höjs och att vi ständigt klandrar oss själva för att inte kanske ha valt rätt. För i tiden var det mesta inkarvat i sten, nu har vi en egen sten att karva in.
Kanske vill jag i min gestaltning använda mig av fingeravtryckets form. Ränderna som kallas papillarlinjer bilder ett labyrintformat mönster, kanske långsökt men till ytterformen påminner det ju även om en runsten. Fingeravtryck används ju även som ett hjälpmedel då man identifierar individer.
Fick rådet att börja göra under senaste gestaltningsseminariet och under veckan har jag testat lite olika idéer utan att känna att jag har kommit framåt med dem. Skall därför under de kommande dagarna testa min fingeravtrycks idé. Jag har en tanke om att göra ytterligare en animation. Antingen arbeta på ett liknande sätt som förra gången eller använda mig av photofiltre. Än så länge vet jag inte om tanken som jag har i mitt huvud kommer att funka i praktiken, får se vart det går.
torsdag 19 november 2009
Nytt projekt
Har under den gångna veckan sökt inspiration till gestaltningen även på andra håll. Än så länge inget utstakad utgångspunkt. Var på poetry slam i söndags, en relativt ny erfarenhet, och slogs av vardagligheten och enkelheten i en del av dikterna som upplästes. Finurliga rim och upplägg men ändå slagkraftigt och allvarligt.
Har även tittat på lite film, Science of sleep och Welcome to the dollhouse. Science of sleep handlar om drömmar. Drömmarna kan ses som en flykt från omvärldens krav. Svårigheten att skilja mellan dröm och verklighet. Welcome to the dollhouse handlar om en utstött 12-årig tjej och de konsekvenser som uppkommer när en person inte får tillräckligt med bekräftelse och uppmärksamhet av omgivningen, kravet att behöva bli sedd. Ensamhetsproblematik med humoritisk touch.
Var även på Ulrika Ryttners utställning på Konstmuseet och fastnade för hennes teckningar och animationer. Kan tänka mig att vilja göra något liknande, lager på lager. Kanske använda mig av overheadpapper för att göra en tredimensionell installation/modell?
Är inte så sugen på att göra animtion utifrån praktisk synpunkt med tanke på den tid som lades ner på förra projektet. Funderar dock över att göra något linjeliknande, Linus på linjen med förvandling som tema, gillar slumpvis förvandling.
Har många idéer och skall försöka utveckla dem för att komma fram till vad är som jag vill utgå ifrån till tisdagens möte. Hinner inte skriva så mycket mer i nuläget då jag ska till Örebro över helgen på födelsedagsfirande.
På återseende.
söndag 8 november 2009
Val i vägen -reflektion över process och gestaltning
Blev även inspirerad av spelet "the amazing labyrint". Främst tanken med gångar och vägar som rör sig, vilket lede till att jag började tänka på att jag nog ville göra en animation, jag ville gestalta en rörelse.
Sedan kunde jag inte helt lämna min första tankar om rädlsor och mörker som jag även upplevde på min plats. Tittade på filmen "Pans labyrint" och vad jag fastande för där var att huvudrollinnehavaren genomgicik en rad prövningar under handlingen gång. På det viset utvecklades hon till en mognare och starkare individ.
Vad jag gillade med mitt sätt att animera var att jag lekte fram den. Tillskillnad om man ritar upp en animation fick jag här istället interagera fysiskt med animationen under arbetetsgång.
Min animation:
fredag 30 oktober 2009
v 44
Har suttit med MovieMaker de senaste dagarna... Tekniska problem delux, så den befriande och lekfulla känslan försvann för ett tag under veckan. Ett klick.. programmet hänger sig... starta om... vänta tio minuter för att arbetet ska öppnas igen.. ett par klick... programmet hänger sig.. en ond cirkel. Aldrig mer Moviemakeranimation tänkte jag. Kändes som att jag spenderade mer tid på att stirra in i skärmen på det gröna uppladdningsprickarna än att arbeta med animationen. Men har nu lyckats slutföra filmen och känner mig nöjd överlag. Har lagt på ljud, vilket var svårare än jag trodde. Att bestämma sig och känna vilket ljud som passar in för animationen för att förstärka känslan som jag vill väcka. Under gestaltningsseminariet nämndes att hur handlingen i en film upplevs och framkommer beror mycket på vilket ljud som används. Har därför letat olika ljud, http://www.freesound.org/ har varit till stor användning och lånade även ett par skivor på bibliotekets ljudkonstavdelning. Jag kände att eftersom animationen är abstrakt ville jag även ha abstrakta ljud. Jag har även tänkt på att försöka ha en sammanhängande ljudbild i animationen.
söndag 25 oktober 2009
torsdag 22 oktober 2009
Processen i veckan i bilder
Jag beslöt att byta ut bergsdelen av platsen till ett berg av brickor till användning i min labyrint. Har bestämt att göra en animation med tanke på att jag har haft rörelse i tankarna. Vill ävn ha med vägen upp till platsen, fotspår på väg och vägen vidare.
fredag 16 oktober 2009
Labyrint
En labyrint. Tankarna började gro under förra veckan med tanke på hur jag upplevde platsen och dess omgivning. Den ligger doldt och man ser inte vad som kommer efter nästa hörn, alltså har man ingen god uppsikt. Men p g a att jag tänkte att det jag gör måste passa in i platsen kändes det inte helt rätt eftersom platsen är så liten. Inte självklart med en labyrint här, tänkte jag. Men kom på andra tankar under diskussionen igår tack vare gruppens respons.
Ska nu börja skissa på en modell med labyrinten i bakhuvudet. Funderar på att utgå från mitt favoritspel som jag hade när jag var liten, "The amazing labyrint" som består av brickor med gångar som rör sig och bildar nya gångar när man puttar in en ny bricka i jakt på att hämta symboler av olika slag.
N frågade även varför jag har valt platsen. Orsaken är att jag tycker den känns menlös och fyller ingen funktion. Jag fick rådet att fylla den med något som känns viktigt för mig. Har känt att jag i detta projekt har haft svårt att bestämma mig och beslutångesten har varit stor över vilken plats jag vill ha och sedan vad jag vill utgå ifrån. Därför funderar jag på att bygga något som illusterar känslan av att alltid behöva välja bort något för att välja något annat. Detta känner jag även har med rädslor och kontroll att göra, en rädsla att förlora något även om man kanske vinner något annat och rädlan för konsekvenserna av ens handlande. En jakt på att känna sig tillfreds i de val man gör. Ett brickspel som går ut på att när man puttar in en ruta försvinner en annan. Något man skulle kunna hålla på med i evighet tills man känner sig nöjd.
En intressant aspekt angående labyrinten som L nämnde är att förutsättningarna ändras beroende på ur vilket perspektiv man ser den. Ur ett ovanifrån perspektiv har man en översikt över vart alla gångar leder tillskillnad om man befinner sig i den.
Såg även Pans Labyrint i onsdags som jag blev tipsad om av C. En mycket bra och inspirerande film.
söndag 11 oktober 2009
Gestaltningsexempel på plats
Än så länge vet jag inte vart jag vill komma med mitt projekt, mycket tankar i huvudet just nu. Vill jag bara göra något obehagligt eller vill jag kanske vända och fundera på hur man kan frånkomma det obehagliga och sina rädslor. Kanske ska jag fortsätta att gestalta på plats och sedan använda det i den "slutgiltiga" gestaltningen som jag än så länge inte riktigt vet vart den bär hän.
torsdag 8 oktober 2009
Rädsloplats?
Here it is...
men när det började mörkna fick omgivningen vid min plats mig att tänka på Edgar Allan Poe. Skräck och 1800-tals mystik.
Angående rädslor kommer jag att tänka på vad Ove Sernhede nämnde på föreläsningen i tisdags att skillnader i samhället skapar misstänksamhet vilket även kan innebära rädsla. Det uppkommer ett behov av säkerhet i form av portkoder, övervvakning, ett kontrollsamhälle. Rädsla och kontroll är något som ofta hör samman.
fredag 2 oktober 2009
vecka 40
Har istället siktat in mig på ett annan plats. En asfalterad ingång vid en vägkrök på det branta vägarna upp till Skansen krona, som ser väldigt oanvänd ut. Precis som platsen vid grinden är denna liten och jag tror att det är något sådant jag är ute efter.
En ingång...
som inte leder någonstans..
Har som sagt inte kommit långt i mina tankegångar, känner att det har varit svårt att bestämma mig och komma vidare.
Med tanke på detta projekt kom jag och tänka på en utställning som min gamla hemstad Örebro hade över sommaren. Den heter Open Art(http://www.openart.se/) och anordnades för andra året i rad där konstnärer ställde ut verk i stadskärnan. Man kunde ta en karta och gå runt och titta på installationer och verk runt om i staden, bland annat i gallerior och på gator. Syftet var att få ut konsten i det offentliga rummet så att alla skulle få ta del av den men även att bättre på stadens image, från att vara en relativt upplevelsefattig, mellanstor svensk stad till att bli en utställningslokal i sig och på det viset förändra stadsbilden.
fredag 25 september 2009
Non-places/ icke-platser i det offentliga rummet
Igår kväll gick jag runt i området vid Stampen som jag även misstänkte skulle ha en hel del potentiella platser då jag somras ofta promenade genom området till mitt jobb. Men de ursprungliga platser jag hade i åtanke hade förvandlats till byggnadsplatser för bl a hyreslägneheter. Därför tog jag mig längre in i området. Hittade en intressant plats, vid ån som väckte tankar. Platsen ser ut som att den är tänkt att tjäna ett syfte p g a att underlagat är ordninggjort men verkar i nuläget vara en övergiven plats. Med tanke på att motorvägsleden ligger ett tiotal meter bort är det ingen angenäm plats att vistas på.
Har ännu inte bestämt mig för en konkret plats men skall fortsätta att fundera under de kommande dagarna och göra lite mer research.
fredag 22 maj 2009
Obligatorisk Reflektion
Känner att jag har jobbat med symbolik. RAMAR. Började mitt arbete med att intressera mig för begreppet anpassning efter att ha läst lite om Sapolskys zebrateori som jag har nämnt tidigare. Tittade igenom mitt bloggande under de senaste veckorna och känner att jag har testat olika idéer att uttrycka mig på. Det har varit min tanke från början, att inte helt och hållet bestämma hur jag ville utföra projektet även om min infallsvinkel angående hur man anpassar sig till sin omgivning har varit rådande.
Hamnade slutligen med ramar. Enkelt kanske, men jag känner att ramen symboliserar det jag ville gestalta, därför stannade jag vid den och sökte mig inte vidare.
Har hittat lite intressanta referenser och synvinklar som jag tycker beskriver lite av vad jag själv har funderat över under processens gång. En intressant aspekt är förhållandet till hur man anpassar sig i sin identitetsökning utifrån givna normer i samhället. Hur ens identitet påverkas av yttre faktorer men även inre faktorer. Mika Hannula skriver i Allt eller inget att ”identitet är en oavbruten process där vi söker en konsekvent och tillräcklig koherent och meningsfull ram och substans för jaget”. En strävan att känna sig nöjd med sig själv, strävan efter en bättre självkänsla som ibland kommer i konflikt pga omgivande normer i samhället men även egna vaneföreställningar om hur man uppfattar sig själv.
En annan intressant aspekt tar Wallstedt upp i boken Elevens tid och skolans tid. Hon talar där om de temporala ramarna som finns skolan. Hon menar att p.g.a. de temporala ramar som finns i skolan leder till att undervisning kommer att handla mer om tid än innehåll. I sin jakt att anpassa sig efter tiden riskerar läraren att frångå innehållet till att förhålla sig till tiden. Jag kan utefter egna VFU- erfarenheter relatera till den eviga stressen, som finns, och känslan av att inte känna sig tillräcklig i sin yrkesroll, en evig strävan att anpassa sig utefter de rådande förutsättningarna i skolklimatet.
Känner att jag har fått ut mycket av projektet. Har bland annat fått en större inblick i hur photoshop fungerar. Kände att jag ville lära mig det eftersom jag på min praktik upplevde att många elever var väldigt insatta och därför ville jag bekanta mig med det. Grupphandledningarna känner jag har varit ett stort stöd under processens gång. Att ta del av andras projekt och på det viset fått inspiration samt att även fått förslag på idéer har fungerat utmärkt. I vår grupp har vi pratat om att många har kört på det enkla och avskalade, att vi påverkas av varandra på ett positivt vis.
Att arbeta med temat konflikt har även det varit givande. Ett tema som inbjuder till problematiserande och analyserande. Men det har även varit påfrestande på ett vis också genom att det blir mycket negativ fokusering men som även är nyttig i sig.
Har inte helt kommit till avslut än i processen. Vad som ska bli min installation ligger i aulan i väntan på uppsättning. Har funderingar på att döpa verket till Framework eller Framing men har inte riktigt bestämt mig än. Får se vad jag känner när det sitter uppe.
fredag 15 maj 2009
En intensiv vecka..
I tisdags var det handledningsmöte igen, visade upp rambilderna som jag hade bestämt mig för. Kände att de andra bilderna jag arbetat inte passar ihop med dem så därför valde jag bort dem. Kände även att rambilderna gestaltar konflikten mer än vad trappbilderna gör. Det har även poppat upp många idéer i huvudet. Fick en idé om att hänga fotona i ramar i luften, hade inte tänkt igenom syftet med idén, bara att det kunde vara en lösning på uppsättning men kom fram till att denna uppsättning inte skulle bidra med något till min gestaltning. Tror det var K som kom med idén att istället hänga ramen framför bilden/bilderna, vilket jag tycker är en bra idé. Jag fick även en idé om att använda mig av flera ramar och ville testa den. Fick låna fina ramar av Z och bokade in mig till fotostudion i källaren. Tog även nya bilder med den gamala ramen. N hjälpte till under onsdagsförmiddagen med fotningen, tog fina bilder och var mycket bra support , här är ett par exempel..
Dock kändes idén med flera ramar lite "stompig". Kommer mitt syfte fram mer? Beslöt mig för att istället använda mig av enbart en ram. Efter handledarmötet idag med K har jag beslutat mig att enbart använda en bild, så som jag minns N sade, mer behöver inte innebära att det blir bättre, och jag känner att temat gestaltas på ett bättre vis genom att bara använda en bild. På ett vis blir det mer direkt. Har även tänkt att hänga ramen framför, för att få ett mer tredimensionellt perspektiv. På så vis kommer även betraktaren inom ramens kanter, att den på så vis interagerar med installtionen.
Idag har även bilden jag valt skrivits ut i storformat, 100 *70 cm, alltså har jag kommit en bit på väg men en hel del återstår. Funderar blan annat fortfarande på uppsättningsmöjligheter ur praktiskt synpunkt så ska därför undersöka det framöver.
Valde mellan den..
och denna..
men beslöt mig för den här..
Känner att den gestaltar mitt tema genom att vara mindre rofylld.
lördag 9 maj 2009
In i en ny fas..
torsdag 7 maj 2009
söndag 3 maj 2009
bilder i processen so far...
Det är svårt att passa in i ett cykelställ...H hjälpte mig med bilderna. Tyvärr tog batteriet slut på kameran så det vi han inte ta så mycket bilder.